Historie

BC WIK – Badmintonclub Willen Is Kunnen – werd opgericht op 29-03-1969.

De oprichters waren voornamelijk gerepatrieerde Indische Nederlanders, die in hun geboorteland al veel badminton hadden gespeeld. BC WIK werd aangemeld bij de NBB en nam meteen deel aan de competitie. In 1979 verloor het 1e team bestaande uit Dora van Roy, Diny Schardijn, Frits Straube, Annie en Math Maas en Freddy Bloem de promotiewedstrijd naar de tweede klasse landelijk. De club telde toen ca. 100 leden, waaronder de eerste jeugdleden. Als snel bleek dat een trainer geen overbodige luxe was. De jeugdkampioen van Nederland, Jean Aldenhoven, werd aangesteld.
Er werd gespeeld in een gymnastiekzaal in Ophoven met 2 banen, zonder fatsoenlijke uitloop en zonder enige luxe. In 1980 kreeg BC WIK een paar uur per week de beschikking over de nieuwe Stadssporthal met 9 volwaardige badmintonbanen. Het aantal ledenaantal steeg rap naar 200.
Omdat de beroemde handbalclub Sittardia veel uren opeiste en BC WIK doorgroeide naar bijna 300 leden was de Stadssporthal al snel niet meer geschikt om te trainen en competitie te spelen.

In 1982 werd een deal gesloten met de Sportstichting. Als BC WIK kans zag de Stadssporthal te verlaten, dan kon BC WIK rekenen op een vast bedrag aan tegemoetkoming, ongeveer gelijk aan de kosten van de gebruikte uren in de Stadssporthal. De directie van tennishal Carperion bouwde een heuse badmintonhal, met 12 banen, tegen de bestaande hal aan. Voorwaarde was dat de badmintonhal voor een heel groot deel door BC WIK zou worden gehuurd. Dankzij een slimme constructie kwam naast BC WIK ook een nieuwe badmintonclub, badmintonclub Sittard, in Carperion te spelen. Dit leidde tot een heuse badmintoncultuur in Sittard en omstreken.

Helaas ontstond een relatiebreuk tussen een groot deel van de competitiespelers en het bestuur, met als gevolg dat bijna alle senior competitiespelers met ingang van het seizoen 1983/1984 BC WIK verlieten en elders gingen spelen. Het leidde tot degradatie van diverse teams. Gedurende de jaren erna groeide het ledenaantal weer gestaag door toeloop van “oudere” geroutineerde spelers uit heel Limburg.

Vanaf 2003 zijn er diverse bestuurssamenstellingen geweest, echter vanaf 1973 steeds met Do Schardijn als voorzitter. Hij trad in 2003 – na 30 jaar – als voorzitter van BC WIK af. Brigitte van Lierop werd tot nieuwe voorzitter van BC WIK gekozen. Dora van Roy was vanaf de oprichting 10 jaar lang secretaris; zij is ons enige erelid.

In 2008 overleed plots onze voorzitter Do Schardijn. Een groot hiaat voor de mensen, familie en vereniging. De oprichter, drager en bedenker van de badmintonvereniging BC Sittard en BC WIK was er niet meer.

In 2009 hebben vele leden van beide badmintonverenigingen de armen ineen gesloten om een oplossing te vinden. Een samensmelting van beide verenigingen bleek de enige oplossing te zijn en het kleine zusje BC WIK ging de naam dragen van plots een grote vereniging. Na veel overleg, geregel en studie is de nieuwe vereniging feilloos samengesmolten. In de winter van 2009 kwam het nieuwe BC WIK in gesprek met BC Andraste uit Geleen. Zij hadden geen uitwijkmogelijkheden meer om hun trouwe badmintonhal te kunnen betreden en sloten zich aan bij BC WIK.
In 2014 kreeg sporthal Carperion nieuwe eigenaren. De verhoogde zaalhuur was niet meer op te brengen zonder de contributie zéér fors te verhogen. Dit leidde ertoe dat BC WIK in 2015 op zoek ging naar nieuwe speelruimte. Uiteindelijk werd deze gevonden in Fitland XL én sporthal Munstergeleen. Het vertrek uit ‘ons’ vertrouwde Carperion en het verdelen van speeluren over twee sporthallen leidde tot een flinke ledendaling.
Nu, vier jaar later, blijft het ledenaantal rond de 120 schommelen. BC WIK is nog steeds een gezellige & gezonde club waar iedereen met iedereen speelt.

BC WIK – Willen Is Kunnen – heeft door de jaren heen haar naam eer aangedaan. Onze doelstelling, zoveel mogelijk mensen met deze fantastische sport kennis te laten maken is, en blijft gehandhaafd.